KÜLTÜREL ÇALIŞMALAR SIRBİSTAN'DA BEĞENİ TOPLADI


Tepebaşı Belediyesi Tiyatro ve Yaratıcı Drama Eğitmeni Fatih Pazvantoğlu, Sırbistan'da gerçekleştirilen, Politics Theatre Policies Conferance - Politika ve İzlenen Politikalar Arasında Tiyatro: Yeni Tartışmalar Uluslararası Bilimsel Konferansı'na katıldı.

23-25 Mart tarihlerinde Belgrad Üniversitesi Dramatik Sanatlar Fakültesi'nin düzenlediği konferansta Akademisyen Dr. Cansu Atılgan ve Tepebaşı Belediyesi Tiyatro ve Yaratıcı Drama Eğitmeni Fatih Pazvantoğlu "Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması ve Devlet Politikaları: Türkiye'de Meddahlık Örneği" başlıklı çalışmalarıyla ilgili sunum yaptı. İki kısımdan oluşan sunumda ilk olarak Atılgan, kültürel miras ve özelde somut olmayan kültürel miras konusundaki uluslararası düzenlemelerden bahsederek, Türkiye'nin bu kapsamdaki politikalarını Meddahlık örneği üzerinden değerlendirdi.

Tepebaşı Belediyesi Tiyatro ve Yaratıcı Drama Eğitmeni Fatih Pazvantoğlu ise sunumunda öncelikle Tepebaşı Belediyesi'nin kültür politikaları konusundaki yaptığı çalışmalara değindi. Tepebaşı Belediyesi'nin Çocuk Sanat Merkezleri ile çocuk ve gençlere kültür aktarımını sanat eğitimi yoluyla nasıl gerçekleştirdiğini anlatan Pazvanoğlu, Gençlik Tiyatrosu ve Çocuk Senfoni Orkestrası projelerine değinerek bu projelerin toplumu dönüştürmek için en iyi iki örnek olduğundan, yüzlerce çocuğun böylelikle topluma nasıl kazandırıldığından bahsetti. Diğer ülkelerden gelen katılımcıların isteği üzerine projelerin nasıl uluslararası hale getirilebileceği, diğer ülkelerde benzer projelerin uygulanabilirliği konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Geleneksel Türk Tiyatrosu'nu yaşatma çalışmalarına kırsalda yapılan Ortaoyunu ve Meddah gösterileriyle Tepebaşı Belediyesi'nin nasıl destek verdiğini anlatan Pazvantoğlu, bu geleneği canlı tutmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için ne gibi önlemler alındığına ve Gençlik Tiyatrosu olarak konuyla ilgili ne gibi çalışmalar yapıldığından da söz etti. Atılgan, Meddahlık geleneğini tanıtırken Pazvantoğlu Meddah olarak sahnede yer aldı ve Meddahlık unsurlarını uygulamalı olarak gösterdi.

Pazvantoğlu daha sonra geleneklerin aktarımı konusunda nasıl bir örnek oluşturulabilir konusunda somut bir çalışma olan Güngör Dilmen Kalyoncu'nun Midas'ın Kulakları adlı oyununun hikayesini Meddah olarak izleyenlere anlattı. Sunumda bahsedilen Meddahlık geleneğini görünür kılan bu performansla izleyenler geleneği yaşama fırsatı buldu. Akademisyenlerin, sanatçıların, araştırmacı ve öğrencilerin oldukça ilgisini çeken performans ve kültür politikalarıyla takdir toplayan Tepebaşı Belediyesi katılımcılardan büyük alkış aldı.

iletişim Adres


Tepebaşı Belediyesi
Hizmet Binası

Hoşnudiye Mah. Şahin Cad. No:84
Tepebaşı / Eskişehir
0 (222) 211 40 00 0 (222) 320 88 88 bilgi@tepebasi.bel.tr

Rakamlarla Tepebaşı

Başa Dön