HAMİDİYE KÖYÜNDE "MEZUNLAR GÜNÜ" BULUŞMASI


Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, Eskişehir Çifteler Köy Enstitüsü, Eskişehir Yunus Emre Öğretmen Okulu, Eskişehir Yunus Emre Öğretmen Lisesi ve Eskişehir Yunus Emre Anadolu Öğretmen Lisesi mezunlarının, Hamidiye Mahallesi’nde bir araya geldiği mezunlar buluşması etkinliğine katıldı.

Eskişehir Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) tarafından düzenlen mezunlar günü kutlamalarında, yıllar öncesinin mezunları anılarını tazeleyerek özlem giderdi.

Mezunlar Günü kutlama programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. YKKED Başkanı Ayhan Türkseven yaptığı açılış konuşmasında buluşmaların yaklaşık 30 yıldır sürdürülerek geleneksel hale geldiğini belirtti ve “Yunus Emre ya da kısa adıyla Hamidiye buluşmasına hoş geldiniz. Evinize hoş geldiniz. Buradaki ilk buluşma 1988’de yapılmış. Biz de bu geleneği sürdürmeye çalışıyoruz. Eskişehir’de Yeni Kuşak Köy Enstitüsü olarak çok şanslıyız. Programımızın ardından Ankara’da başlayan Adalet Yürüyüşü’ne katılacağız. Arzu eden tüm arkadaşlarımız, tüm büyüklerimiz katılabilirler. Katılırsanız bize güç verirsiniz. Sayın Genel Başkanımıza destek olacağız. Kendinize iyi bakın, Gelecek yıl eksilmeden Temmuz ayının ilk Pazar günü burada buluşalım” dedi

Ardından konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç ise Köy Enstitüleri’nin önemine değinerek, “Az önce konuşmaları dinlerken şöyle bir avluya baktım. O zamanlar burada neler yapılıyordu, onları hayal ettim. Köy enstitüleri biraz daha devam etseydi, üstünde kara bulutlar olan bir ülke olmayacaktık. O dönem sıkıntılar olmuş, bugün de sıkıntılarımız var. Ancak klasik bir laf vardır; Türk Milleti büyük sıkıntıları kolay atlatır diye. Adalet Yürüyüşü’ne katılmamız çok önemli. Genel Başkan çok önemli bir olaya imza attı. Kimse bu kadar büyüyeceğini tahmin edemezdi. İstanbul’a yaklaştıkça bu sayı milyonları bulacak. Bunu bir başkaldırı olarak kabul etmesinler. Bu, Türkiye için büyük bir şanstır. Bu şansı hükümet yetkilileri iyi değerlensinler. Silahsız, kırmadan dökmeden, sadece bir inançla yapılan bu yürüyüşü demokrasinin bir unsuru olarak değerlendirsinler. Dileğim bu yürüyüşün ülkeye iyilikler getirmesidir. 2000 yılından beri siz büyüklerimizin arasında olmaya çalıştım. Sizlerle çok iyi işler yaptık. Bugün de burada önemli şeyler konuşulacak ve hasret giderilecek” diye konuştu.

Tepebaşı Belediyesi’nin projelerinden de bahseden Başkan Ataç, “Tepebaşı Belediyesi olarak yaptığımız çalışmaların hepsini, tüm insanlara dokunan projeler olarak hayata geçirdik. Biz bu işleri yaparken, Köy Enstitüsü mantığına uygun olarak tasarladık. Köy Enstitüsü o kadar içimize işlemiş... Tüm Türkiye’ye yol açsın, örnek alsınlar istiyoruz. Örneğin İki Elin Sesi Var Çocuk Senfoni Orkestrası... Bizim projelerimiz sanat projesi değil, biz sosyal projeler üretiyoruz. Muhakkak böyle bir projeyi gerçekleştirmek istiyorduk. Çocuklarımız, gençlerimiz müziğe başlasın istiyorduk. Şu anda 800 çocukla çalışıyoruz. Brüksel’deki festivalde çocuklarımız 3. oldular.  Sonraki gün Avrupa Birliği büyükelçilik binasında bir konser verdiler.  Daha sonra Fazıl Say ile Eskişehir’de büyük bir konser verdiler. Şimdi de Çanakkale’ye gidecekler. Bakıyorum, çocuklar ailelerini eğitmeye başladı, iş tersine döndü. Veliler, merkezde çocukları beklerken Bach’tan falan konuşuyorlar. İş nereden nereye geldi. Tarihi Kentler Birliği toplantımız vardı, orada da söyledim. Muhakkak müziğe başlayın dedim. Çocuklardan 6-7 tanesi konservatuvara başladı. Çoğu belki sonra müziği bırakacak ama aldıkları o misyon çok önemli. O açıdan Tepebaşı’nın yaptığı bu projeler herkese örnek olmuş durumda” sözlerini kullandı.

Ardından konuşan Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan ise Köy Enstitüleri’nin bir meşale olduğunu ifade ederek, “Eğitimin zor günlerden geçtiği şu günlerde, Hamidiye’nin önemini bir kez daha anlıyoruz. Ben göreve geldikten sonra bu 3. etkinliğimiz. O yıllarda yakılan bir meşaledir Köy Enstitüleri... Oysa şimdi bakıyoruz, saman bile ülkemize dışardan geliyor. Biz köy enstitülerini sonuna kadar yaşatacağız. Adalet Yürüyüşü’ne katılacaksınız, Allah güç kuvvet versin. Birileri, ‘Adalet yok’ dese de biz, ‘Adalet hepimize lazım’ diyoruz. Tepebaşı Belediye Başkanımıza bizi yalnız bırakmadığı için teşekkür ediyoruz” dedi.

Etkinlikte konuşmaların ardından dönem mezunlarından temsilciler anılarını anlattı, şiirler okudu ve Tepebaşı Belediyesi Anneler Halk Oyunları Topluluğu tarafından bir gösteri sunuldu. Program, katılımcıların Başkan Ataç ile birlikte Adalet Yürüyüşü’ne katılmak üzere yola çıkması ile sona erdi. Öte yandan Köy Enstitüsü mezunlarından eğitimci Huriye Saraç, Adalet Yürüyüşü’ne öğrencilik yıllarından kalan siyah okul üniforması ile katıldı.

iletişim Adres


Tepebaşı Belediyesi
Hizmet Binası

Hoşnudiye Mah. Şahin Cad. No:84
Tepebaşı / Eskişehir
0 (222) 211 40 00 0 (222) 320 88 88 bilgi@tepebasi.bel.tr

Rakamlarla Tepebaşı

Başa Dön