TOPRAĞIN BİNLERCE YILLIK HİKAYESİ 10. KEZ YAZILIYOR


 

“10. ULUSLARARASI ESKİŞEHİR PİŞMİŞ TOPRAK SEMPOZYUMU”

 

Eskişehir’in en önemli sanat etkinliklerinden biri olan Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu 10. kez toprağın binlerce yıllık hikayesini sanatseverler ile buluşturdu.

ETİ Eski Fabrika Alanı’nda gerçekleşen görkemli törenle başlayan sempozyum bu yıl yine kent belleğini geçmişten geleceğe taşıyacak ve 02 Ekim’e kadar sürecek.

Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen 10. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu bu yıl Başak Kiremit kurucusu merhum Ali Rıza Karık anısına düzenleniyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekilleri Prof. Dr. Gaye Usluer, Utku Çakırözer, Cemal Okan Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Anadolu Ünv. Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, CHP İl Başkanı Sinan Özkar, İl ve İlçe başkanları, İlçe Belediye Başkanları, Firuz ve Firuzan Kanatlı ve çok sayıda davetlinin katıldığı törene ilgi büyük oldu.

 

 “Bize bu onuru yaşatan tüm sempozyum komitesine teşekkürlerimi sunarım”

Açılış töreninde sempozyum ana sponsorlarından Başak Kiremit adına konuşan yönetim kurulu başkanı Firuz Karık “Geçen sene derin acısıyla üzüldüğümüz, Gülay Kanatlı hanımefendiyi bu sempozyumda anmıştık. Bu yıl ise sevgili babam Ali Rıza Karık'ın anısına yapılması beni onurlandırıyor ve gururlandırıyor. Bize bu onuru yaşatan tüm sempozyum komitesine teşekkürlerimi sunarım.  Başak Kiremit olarak her sene sponsor olduğumuz sempozyum, resim öğretmeni olan babamın sanata verdiği desteği hala devam ettirebilmek çok mutlu edici” dedi.

 

“Birçok ülke gezdim fakat sanata bu kadar değer veren bir şehir görmedim”

Konuk ülke sanatçıları adına konuşan Alman sanatçı Reinhard Keitel Eskişehir'de olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek  “Görüyorum ki çok büyük bir sanatçı grubu buraya davet edildi. Onlar adına da teşekkür ediyorum. Sempozyumda çok güzel eserlerin ortaya çıkacağından eminim” dedi. Gürcü sanatçı Nato Eristavi de “Türkler misafirperverliği ile bilinirler fakat burada karşılaştığım bundan çok fazlası. Günlük yaşamda sanatın önemi pek bilinmez fakat burada bulunduğum için çok minnettarım. Birçok ülke gezdim fakat sanata bu kadar değer veren bir şehir görmedim. Bütün dünya bu şehri görmeli” dedi.

“Zor bir işi başarıyoruz. Burada bütün rengiyle güzel işler çıkarıyoruz”

 

Sempozyum Komitesi adına konuşan Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Bilgehan Uzuner “16 yıl sonra, 10. Sempozyumu düzenlemek gurur verici. Ben de bunun bir parçasıyım ve çok mutluyum.  Bu sempozyumun en önemli farkı, sanatçıların kendi atölyelerinde özgün çalışma imkanı bulmasıdır ayrıca burası sanatçı için bir er meydanı. Herkes gizlisi saklısı olmadan çalışmalarını gerçekleştiriyor. Bu sanatçılarımıza 11 ayrı üniversiteden öğrencimiz asistanlık ediyor. Zor bir işi başarıyoruz. Burada bütün rengiyle güzel işler çıkarıyoruz” dedi.

“Eskişehir'de kent belleği sanat ile yoğrulduğu için tüm kent buna sahip çıkıyor”

10. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu ev sahibi Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç tuğla kiremit sektörünün tarihçesine değinerek tarihin en eski yapı malzemesi olduğunu belirtti. Ataç konuşmasına şöyle devam etti “Eskişehir Tepebaşı tuğla kiremit sektörünün ana yatağı. 1927'de kurt kiremit fabrikası üretime başlamış. 1969'da rahmetli Ali Rıza Karık hocamız Başak Kiremit'i kurdu. Tuğla, kiremit bir kent kimliği haline geldi. 2001 yılında biz tuğla kiremit çamuru olan şamotu kullanmaya başladık. Sempozyum 3 ana temel üzerine oturuyor bilim, sektör ve sanat. 6’sı yabancı 4’ü Türk olmak üzere bugün aramızda 10 tane sanatçımız var.  ETİ Eski Fabrika alanını bize açan Kanatlı Ailesi'ne çok teşekkür ediyorum. Biliyorsunuz Türkiye’de sanat projeleri çok yürümüyor. Eskişehir'de kent belleği sanat ile yoğrulduğu için tüm kent buna sahip çıkıyor. 15 gün boyunca burada çok büyük emek ortaya konuluyor. Sevgili Firuz Karık, Başak grubunun desteği ile sektörün gücünü sanata aktarıyor. Ayrıca bu sene çok ciddi sayıda sponsorumuz var, hepsine çok teşekkür ediyorum. Bir yerel yönetim olarak böyle büyük bir projeye ev sahipliği yapmak ve sürdürmek bize gurur veriyor. Sempozyum ayrıca bir vefa projesi oldu. 2010 yılında Arp Sanatçısı Ceren Necipoğlu'nu anmıştık. 2012 'de 6. Sempozyumda Ergin Orbey, Müşfik Kenter ve Güngör Dilmen'i anmıştık. 2013'te ise Prof. Dr. Taciser Sivas adına sempozyumu yaptık. 8. Sempozyumda Soma Maden faciasında kaybettiğimiz emekçilerimizi andık. Geçen sene ise değeli büyüğümüz Kanatlı Ailesi’nin değerli ismi Gülay Kanatlı adına sempozyum gerçekleşti. Bu sene ise değerli büyüğüm Başak Kiremit’in kurucusu Ali Rıza Karık adına yapıyoruz. Ayrıca geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Tarık Akan’a da bu sempozyumu ithaf ediyoruz. Bu güne kadar 90 sanatçıyı ağırladık. Eskişehir'e 105 eser kazandırdılar.  Sempozyumun başarılı geçmesi en büyük dileğimdir” dedi.

 

“Eskişehir'in tozu, çamuru, toprağı artık sanat eserine dönüştü”

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen de “Kim derdi ki 1999 yılından önce Eskişehir'e her gelenin "Bıktık bu şehrin çamurundan tozundan" denilen yerinde Eskişehir'in tozu, çamuru, toprağı artık sanat eserine dönüşsün. Çok değerli Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç kardeşimin belirttiği gibi Eskişehir zirveye yerleşti. Pişmiş Toprak Sempozyumu ilk yapıldığında şehrimizin yeşil alanlarını süslemeye başladı. Bu eserler de peş peşe geldi ama araya bir 5 yıllık süre girdi ve o dönemdeki Tepebaşı Belediyesi son derece önemli sanat etkinliklerine son verdi. O dönem olmasaydı şimdi çok fazla eser olacaktı ama o dönemin Eskişehir'e neler kaybettirdiğini düşünmenizi rica ederim. Bu sempozyumun giderek uluslara arası bir ün yapması, sanat ve bilişim şöleni haline gelmesi çok önemli. İşin bir de ekonomik yönü var. Eskişehir'de yepyeni sanat dalları, el sanatları ortaya çıkıyor. Bu çeşitliliğin kente sağlayacağı ekonomik katkısından ayrıca mutluluk duyuyorum. Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ı bir kez daha kutluyorum” dedi.

Sempozyum açılış töreni her yıl olduğu gibi sektör emekçilerine teşekkür plaketi verilmesi, geçmiş sempozyumlara ait eserlerden oluşan karma sergi ve İbrahim Demirel’in fotoğraf sergisi açılışı ve sanatçıların tanıtılması ile devam etti. Ayrıca her yıl olduğu gibi bu yılda sempozyum sanatçılarının ortaklaşa olarak yaptıkları anı eserine Başkan Ataç ve sempozyum komite başkanı Prof. Bilgehan Uzuner el izlerini bıraktı.

Gece sanatçı Bülent Özdemir ve Hande’nin konseriyle birbirinden güzel parçaları ile devam etti.

Tepebaşı Belediyesi’nin 2001 yılından beri düzenlediği ve 2004- 2009 yılları arasında yaşanan zorunlu aradan sonra, 2010 yılında tekrar düzenlemeye başladığı sempozyum, bu yıl 19 Eylül- 02 Ekim 2016 tarihleri arasında gerçekleşiyor ve Sempozyum, içeriği ve bu alanda özgün oluşuyla ülkemizde değil, dünyada tek olma özelliği taşıyor.

 

BİLİMSEL, SANATSAL, SEKTÖREL

Pişmiş toprak, sempozyumda; bilimsel, sanatsal ve sektörel olarak ele alınıyor ve kentin önemli kimliklerinden biri olan tuğla ve kiremit sektörünü sahiplenmek, pişmiş toprağı sanatsal olarak değerlendirmek ve bu alandaki bilimsel çalışmaları bir araya getirmek gibi bir işlev üstleniliyor. Sempozyum süresince; seramik ve fotoğraf sergileri, tuğla- kiremit sektöründe üretim yapan işletmelerin ürünlerinin yanı sıra, geleneksel üretim yapan üreticilerin ürün sergileri açılacak. Ayrıca, toprak kapta yemek yarışmaları düzenlenecek, akşam saatlerinde de sempozyum alanında konserler verilecek. 

 

105 HEYKEL, 352 BİLDİRİ

Sempozyumda, ülkemizden ve yurt dışından katılan sanatçılar pişmiş topraktan özgün ve kalıcı eserler bırakacak, bilimsel sunumlar yapılacak. Bu zamana kadar yapılan sempozyumlara 90 sanatçı katıldı ve toplam 105 eser bıraktı. Bu eserlerin büyük bölümü Tepebaşı bölgesinde bulunan yeşil alanlara yerleştirilerek, kenti adeta pişmiş toprak eserleri müzesine dönüştürmüş durumda. Bu güne kadar 9 sempozyumda 352 bildiri sunuldu. Bu bildiriler her yıl ayrı bir kitapta toplandı.

 

SERGİ, KONSER, YARIŞMA

Sempozyum süresince sergiler, atölye çalışmaları, yemek ve torna yarışmaları gerçekleştirilecek. Aralarında Vedat Sakman ve Yeni Türkü grupların yer aldığı pek çok müzik grubu konser verecek.

 

BİLDİRİLER

Sempozyumun akademik ayağını oluşturan Bildiri Sunumları, 22-23 Eylül 2016 tarihleri arasında Tepebaşı Belediyesi Hizmet Binası Meclis Salonu’nda yapılacak. Bu sene 36 sözlü,  2 poster sunum olmak üzere toplam 38 bildiri Uluslararası Hakemler ve Bilim Komitesi tarafından kabul edildi. Bildiri sunumları 7 oturumda gerçekleştirilecek.

 

KATILAN SANATÇILAR

Bu yıl sempozyuma katılacak sanatçılar ve ülkeleri şöyle:

Burcu Karabey, Hüseyin Özçelik, Serdar Tekebaşoğlu, Selami Torun  (Türkiye),

Reinhard Keitel (Almanya), Petra Lindenbauer (Avusturya),

Wang Shengli (Çin), Ariane A. Coissieux (Fransa),

Nato Eristavi (Gürcistan), Sayumporn Kasornsuwan (Tayland)

iletişim Adres


Tepebaşı Belediyesi
Hizmet Binası

Hoşnudiye Mah. Şahin Cad. No:84
Tepebaşı / Eskişehir
0 (222) 211 40 00 0 (222) 320 88 88 bilgi@tepebasi.bel.tr

Rakamlarla Tepebaşı

Başa Dön