ATAÇ'IN 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ MESAJI


 

New York’ta, daha iyi çalışma ve yaşam koşulları için 8 Mart 1857 tarihinde 40 bin tekstil işçisi kadının greve çıkması, kadın emekçileri tarihi açısından çok önemli bir gündür. Grevin yapıldığı fabrikada çıkan yangında çoğu kadın 129 işçi yaşamını yitirmiştir. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü de, adını ve anlamını buradan almaktadır.

1910’da Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da dünyanın farklı bölgelerinden gelen kadınlar 2. Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda buluştu. Toplantıya katılan Alman delege Clara Zetkin, başta oy hakkı olmak üzere, kadın hakları için özel bir günün belirlenmesini ve dünyanın bütün ülkelerinde kutlanması önerisinde bulundu. Zetkin’in bu önerisi sonucu 8 Mart tarihi, Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kabul edildi.

Bu kararın üzerinden 100 yılı aşkın zamana geçmesine rağmen, dünyanın pek çok ülkesinde kadının çalışma yaşamındaki yeri istenen düzeyde değil. Kadın,  çalışma yaşamında yedek ve ucuz işgücü olarak görülmekte, hatta birçok iş alanında çalıştırılmamakta, sosyal güvencesiz olarak bırakılmakta. Kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüz hiç görülmemiş bir şekilde artmaktadır. 

Ülkemizde seçme seçilme hakkına 5 Aralık 1934 tarihinde kavuşan Türk kadını, ne yazık ki, geldiğimiz noktada, ülke yönetiminde istenen ve beklenen noktada değildir. Ülkemizde yaşanan töre cinayetleri, kadına yönelik şiddet, tecavüz ve taciz gibi olumsuzluklar hala varlığını sürdürmektedir.

8 Mart, bütün bu sorunların aşılmasında bir kutlama değil, bir mücadele günüdür. 8 Mart’ın tüm dünya kadınlarına eşit haklar ve özgürlükler getirmesi dileğiyle.

iletişim Adres


Tepebaşı Belediyesi
Hizmet Binası

Hoşnudiye Mah. Şahin Cad. No:84
Tepebaşı / Eskişehir
0 (222) 211 40 00 0 (222) 320 88 88 bilgi@tepebasi.bel.tr

Rakamlarla Tepebaşı

Başa Dön