KENT VE KÜLTÜR SÖYLEŞİLERİ ENİS BATUR İLE BAŞLADI


Tepebaşı Belediyesi tarafından geçen yıl aramızdan ayrılan Cumhuriyet Gazetesi yazarı ve araştırmacı Oktay Ekinci yönetiminde devam eden “Kent ve Kültür” Söyleşileri Şair Haydar Ergülen yönetiminde Oktay Ekinci anısında yeniden Eskişehir’le buluştu.

Tepebaşı Belediyesi Özdilek Kültür ve Sanat Merkezi Oktay Ekinci Salonunda gerçekleşen ve şair Enis Batur’un konuk olduğu ilk söyleşi izleyenlere keyifli bir akşam yaşattı.

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç açılış konuşmasında “Oktay Ekinci anısına bu programlara devam edeceğiz Sevgili Oktay Ekinci’nin Eskişehir sevgisi ve merakı her zaman çok fazlaydı. Özellikle Gökkuşağı Kafe’yi çok seviyordu. Oktay’la birlikte çok önemli konuklar ağırladık. Bundan sonra sevgili dostumuz Haydar Ergülen ile de çok iyi programlar yapacağız. Buradan Oktay Ekinci’yi bir kez daha anıyoruz. Oktay Ekinci’nin adını bu salona adını verdik. Bir salona da Ali İsmail Korkmaz’ın adını verdik. Bizler için önemli olan isimleri bu kentte yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.

İki Eskişehirli şairin söyleşisinde Haydar Ergülen, Enis Batur’u Cumhuriyet tarihinin gelmiş geçmiş en önemli kültür insanlarından bir tanesi olarak tanımlarken, Batur’un verim tanımlamasının sadece edebiyattaki verim değil kültürel verim olduğunu vurguladı.

Enis Batur da Türkiye’de kültürel verimin neden daha düşük başka ülkelerde neden daha yüksek olduğunu o ülkelerdeki ortamların belirlediğini söyledi. Batur “Ortam nasıl ölçülere dayanıyorsa bireyler o ölçülere dayanarak hareket ediyor. Kültürel değer, atmosfer, yatırımlar bu verimi etkiliyor ve bireylerin verimli olması için çarkların doğru dönmesi, pürüz yaratmadan dönmesi gerekiyor” dedi.

Haydar Ergülen Türkiye’de verimi etkileyen faktörlere değinerek Cumhuriyet’e bir reklam arası verilene kadar 1249 kitap basıldığını belirterek Cumhuriyet ile birlikte artan verime vurgu yaptı ve bu verimi yaratan isimlerin doğu batı arasındaki yolculuklarının irdelenmesi gerektiğini söyledi.  

Enis Batur da tarihsel açıdan batıya gitmek aslında özgürlüğe gitme isteği olarak değerlendirilebilir derken “O dönem içinde yaşanılan sıkıtı ve baskı ortamından çıkma isteği ve nefes alma sürecine giren isimleri görüyoruz. Fakat bu isimler bir süre sonra umutlarla geri dönerek bu umut ışığında elinden geldiğince ülkenin aydınlanması adına mücadele vermişler” dedi.

Eskişehir doğumlu olan ve çocukluğu Eskişehir’de geçen Enis Batur çocukluk adına güzel hatıralara sahip olduğunu söyleyerek kentin belleğinde önemli yer edinmiş olan mekanlar ve Eskişehir’in geçmiş dönemdeki kent kültürü ile ilgili hatıralarını anlattı. Batur “Eskişehir aydınlık bir kent ve Eskişehir’in kent kültür ve bilincini bir Cumhuriyet haline getirmenin yolunu bulmalıyız” dedi.

iletişim Adres


Tepebaşı Belediyesi
Hizmet Binası

Hoşnudiye Mah. Şahin Cad. No:84
Tepebaşı / Eskişehir
0 (222) 211 40 00 0 (222) 320 88 88 bilgi@tepebasi.bel.tr

Rakamlarla Tepebaşı

Başa Dön