ŞAİRLERİN SAVAŞA KARŞI SÖZCÜ OLMASI NORMALDİR


Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nin bu yıl 9-12 ekim tarihlerinde düzenlediği Uluslar arası Eskişehir Şiir Buluşması’nın güncel ve bir o kadar da can alıcı konularından biri de ‘Savaş ve Şiir’ oldu. Yurt dışından şiir buluşmasına katılan şairlerin konuştuğu oturumda, ‘savaşın acımasızlığı, şiirin insanı besleyen, yaşatan yanı’ dile getirildi.

Alman şair Achim Wagner, savaş ve barış şiirleri olgusunun her ikisinde de bir şair tanımı bulunduğunu belirterek, “Bu tanımlama, şairi dünyayı kavrayacak aynı zamanda yargılayacak bakış açısına sahip; gerçek olanla olmayanı, doğru ile yanlışı net bir biçimde ayırt edecek, temel politik olayları yorumlayacak, dünya analizi yapabilecek etik ve ahlâki bir makam olarak görüyor” dedi.

Fransız şair Francis Combes de, şöye konuştu: “Yaşadığımız bu dünyada, şairlerin savaşa karşı sözcü olması normaldir. Bunu yaparken şairler ihtiyati bir tedbirde bulunmuyorlar, bilinç ve inançlarının, vicdanlarının sesine kulak veriyorlar. 1946’da Londra’da verdiği bir konferansta, Paul Eluard, gerçek şiirin, ölümün isimlendirilemeyen yüzünü reddetmeye dayandığını  söylüyordu. Evet, ölümlerin önüne geçmek ezelden beri şairlerin varlık nedeni olmuştur. Evridik’e kavuşmak için cehennemlere inen Orfe bunun örneğidir. Her birimizin küçücük bir şiiriyle de olsa, unutulan ve kaybolup giden şeylerin içinden hayatın bir anını, bir mutluluk, heyecan ve sevgi anını koparırcasına çekip çıkarmaya çalışması bundandır.”

Toplantıda konuşan Gallerl şair caroline Stockford da, “Şiirle, savaşanları durduramayız, arkalarında, onlardan daha gizli olan bir güce bakmamız lazım. Sevgi ve şiir her şeyi çözer ama önce insanları sınıflara ayıran ve köleliğe davet eden şeyin, dünya barışının en büyük tehdidinin 'para' olduğunu bilip anlamamız gerekir kanısındayım” şeklinde konuştu.

İtalyan şair Zingonia Zingone de, “Şiirin şavaşı durduracağını doğrulamak cesaretli bir şey olabilir, özellikle hiç bir zaman buna muktedir olamadığı için. Fakat şiirin içimizde yeni ufuklar acabileceğini, bizi daha farkındalıklı kılacağını, ve bu farkındalıklı bireylerin toplamından kollektif bir bilinçliliğin yaratılabileceğini söylemek uzak bir hedef değildir” dedi.

Hindistanlı şair rati Saxena ve Portekizli şair Tiago Torres da Silva da, şairin şiir aracılığıyla savaşa karşı çıkmasının önemli olduğunu vurguladı.

iletişim Adres


Tepebaşı Belediyesi
Hizmet Binası

Hoşnudiye Mah. Şahin Cad. No:84
Tepebaşı / Eskişehir
0 (222) 211 40 00 0 (222) 320 88 88 bilgi@tepebasi.bel.tr

Rakamlarla Tepebaşı

Başa Dön