BAŞKAN ATAÇ: TARLADAN SOFRAYA BAL KABAĞINA DEĞER KATIYORUZ


Tepebaşı Belediyesi tarafından Kızılinler’in ata tohumundan üretilen ve coğrafi işaretli ürünler arasına giren bal kabağının tanıtılması amacıyla düzenlenen Kızılinler Bal Kabağı Panayırı’nın üçüncüsü yoğun katılımla gerçekleşti. Panayırda konuşan Başkan Ataç: “Tarladan sofraya her aşamada bal kabağına değer katıyoruz.” dedi.

Tepebaşı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ve Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu iş birliğiyle Kızılinler Bal Kabağı Panayırı Kızılinler Davet Salonu’nda gerçekleşti. Panayıra, Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra CHP Milletvekili Jale Nur Süllü,  Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, CHP Tepebaşı İlçe Başkanı Tevfik Yıldırım, Eskişehir Aşçılar Derneği Başkanı Kemal Kaya, Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen, Eskişehir Rumeli İş İnsanları Derneği Başkanı Rüştü Şentuna, Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi Başkanı Canan Adlım, meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Eskişehir Ticaret Borsası tarafından alınan belgeyle coğrafi işaretli ürünler arasına giren Kızılinler bal kabağının tanıtımının yapılması, yerel ve kültürel değerleri canlı tutmak, kadın üreticilerin ürünlerinin tanıtılması amacıyla bu yıl üçüncü kez düzenlenen panayırda; yöresel ürün satış stantları, Matematik Evi tarafından açılan stantlar, çocukların ellerinden çıkan Çizgilerle Bal Kabağı Sergisi yoğun ilgi gördü. Panayıra katılanlar yöresel lezzetleri tadarken yerel üreticiler de ürünlerini tanıtma imkanı buldu.

Eko Şov’dan muhteşem konser

Panayırda ayrıca Tepebaşı Belediyesi temizlik emekçilerinden oluşan Eko Şov Ritim Grubu muhteşem bir konser verdi. Başkan Ataç ve vatandaşlar da ritim grubuna eşlik etti.

 “222 dekar ekili alanda 367 ton bal kabağı hasat edildi”

Panayırın açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Ataç, “2023’den beri yani bu sene 3. kez düzenlediğimiz panayırın başkahramanı olan bal kabağının Anadolu toprakları için anlamı büyüktür. İlk kez Anadolu’da yetiştirilmemiştir belki ama ikinci anavatanı bizim topraklarımız olmuştur. Bal kabağının her bir boğumunu bir insana benzetenler vardır.  Yan yana duran, birbirine sıkıca sarılan, zorluklara göğüs gerenler… Tıpkı bu üretime ortak olan, ürüne değer veren bizler gibi.  Bal kabağı birleştiricidir, dayanıklıdır, bereketi çoktur. Bal kabağı yalnızca bir tarım ürünü değil, bir kimlik simgesidir. Kızılinler bölgemiz, ata tohumlarından yapılan üretim ile bal kabağı üretiminde öne çıkan noktalardan biridir. Kızılinler Bal Kabağı ise tarımı, üretimi, halkı ve toplumsal dayanışmayı birleştiren sembolik bir üründür. Kızılinler’de bu yıl 222 dekar ekili alanda 367 ton bal kabağı hasat edildi. Bu güzel panayırı gelenekselleştirerek, her yıl yenilikler getirerek büyütüyoruz. Yerel üreticilerimiz evlerinde, bahçelerinde ürettiklerini satarak hem kazanç elde ediyor hem de ürününü tanıtıyor. Üretici ve tüketici birlikte kazanıyor. Bugün geldiğimiz noktada Eskişehir Ticaret Borsamız aracılığıyla Kızılinler Bal Kabağı için alınan bir coğrafi işaretimiz var. Eskişehir Aşçılar Derneğimizle Kızılinler Bal Kabağımızın gastronomideki yerini ve potansiyelini geliştirmek için çalışıyoruz. Tüm çabamız bu kıymetli ürünün mutfaktaki yerini artırmak ve çeşitlendirmektir. Biz her projemizde olduğu gibi yaptığımız işin en iyisini, en faydalısını yapmak üzere kendimizle yarışıyoruz. 15 Ekim’de Kızılinlerli 11 üretici kadınımız, Mutfak Atölyemizde şeflerimizle beraber atölye çalışması yaptılar. 22 Ekim’de Eskişehir Aşçılar Derneği iş birliğiyle Gökkuşağı Kafemizde Kızılinler Bal Kabağının tarladan sofraya yolculuğunun anlatıldığı yemek sunumu gerçekleştirdik. Aynı zamanda Gökkuşağı Kafe’deki özel gereksinimli bireylerimiz kafeye gelen misafirler için bal kabaklı kurabiye yaptılar. Bu seneye özel bir yenilik de çocuklarımızın yaptığı “Çizgilerle Bal Kabağı” resim sergisi. 23 Nisan Çocuk Merkezimizden 70 çocuğumuzun eserlerinden oluşuyor. Çocuklarımızın da bu değeri tanıması ve öğrenmesi bizi çok mutlu etti. Kızılinler Bal Kabağı üretim sürecinde ve tüm koşullarda üreticimizle bir aradayız. Tarladan sofraya her aşamada bal kabağına değer katıyoruz. Ekiminden üretimine tarlada her aşamasını takip ediyoruz. Bu sene ilk kez ekimine başladığımız tarlamızdan çıkan ürünlerle bal kabağından hazırlanan alternatif ürün yelpazesini geliştirmeyi hedefliyoruz. Kent kültürümüzün bir parçası haline gelen bu panayıra her sene yenilikler ekleyerek devam edeceğiz. İklim değişikliği, aşırı sıcaklar, yağışların azalması ve su kıtlığı gibi zorlu koşullarla mücadele eden üreticilerimizin yanında olacağız. Tepebaşı’nda kırsal mahallelerimizde ürün bazlı yöresel lezzetlerimizi, değerlerimizi yaşatmaya ve yaygınlaştırmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Bu toprakların değerlerine sahip çıkmaya devam edeceğiz”

Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, “Kızılinler bal kabağının coğrafi işaretini hepimizin gayretiyle almış bulunuyoruz. Coğrafi işaret bir ürünün sadece adı değil. Onun toprağının, ikliminin, insan emeğinin ve kültürünün bir resmi uluslararası bir belgesidir. Bugün bu ürün sadece bir gıda değil, bir yöre kimliği, bir kültür mirası haline gelmiştir. Eskişehir’de faaliyet gösteren ulusal ve yerel marketler belli bir oranda raflarında bu ürünü satmak için yer açmak zorundalar. Yerel üreticinin, kırsal kalkınmanın, gastronominin ve kültür mirasının tescilidir aynı zamanda. Kızılinler bal kabağı coğrafi işareti ile birlikte Eskişehir artık sadece sanayi ve eğitimde değil tarımsal kalitede de özgün, üretimde de öncü bir şehir olduğunu bir kez daha göstermiş oluyor. Hep birlikte bu toprakların değerlerine sahip çıkmaya, tohumdan sofraya sofradan markaya uzanan yolculuğumuzu kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz.” dedi.

“Bal kabağı Eskişehir’in kültüründe büyük bir yer tutar”

CHP Milletvekili Jale Nur Süllü: “Geleneksel hale gelen 3. Kızılinler Bal Kabağı Festivali’nin büyük bir ilgiyle gerçekleştiğini görmekten dolayı mutluluk duydum. Eskişehir’in hem yemek kültürü açısından hem de kültürel yapısı açısından kabağın büyük bir yeri var. Aslında çok kişi bilmez, herkes Sakarya’ya Adapazarı’na atfeder kabağı ancak bal kabağı Eskişehir’in kültüründe büyük bir yer tutar. Ben bu festivalin bol ve bereketli olmasını diliyorum. Eskişehir’de böyle güzel etkinlikleri gerçekleştiren başta Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç olmak üzere emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Bir teşekkürü de coğrafi işaret almasından dolayı Ticaret Borsası’na etmemiz gerekiyor. Ben Eskişehir’de coğrafi işaret alan ürünlerin artmasını dileyerek, herkese sevgilerimi ve saygılarımı iletiyorum.” diye konuştu.

“İsmi dünyada duyulacak”

Tevfik Yıldırım: “Gün geçtikçe Kızılinler’de üretilen bal kabağının ismi hem Türkiye’de hem dünyada duyulacak. Bundan yana hiç şüphem yok. Bu panayırın düzenlenmesinde ve coğrafi işaret alınmasında Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

“Ahmet Ataç her zaman yanımızdadır”

Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu Başkanı Mehmet Kızılinler, bal kabağını üretirken karşılarına çıkan tüm olumsuzluklara rağmen pes etmeden üretmeye devam ettiklerini belirterek “Kızılinlerliler bilir ki Eskişehirliler bilir ki tüm olumsuzluklar bir araya gelse de gelmese de Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç her zaman yanımızdadır ve desteğini her zaman hissederiz. Ondan dolayıdır ki toprağımıza sahip çıkarız, bal kabağının da en iyisini biz yetiştiririz, panayırın en iyisini de biz yaparız. ” ifadelerini kullandı.

“Panayırımız büyük ilgi gördü”

Kızılinler Mahalle Muhtarı Halil İbrahim Can da “Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz panayırımız gerçekten çok büyük bir ilgi gördü. Peki bu ilgi nasıl oluştu? Kızılinler bal kabağını iyi yetiştirdi ve hâlâ da iyi yetiştirmeye devam ediyor. Tepebaşı Belediyesi Başkanımız Ahmet Ataç’ın bize verdiği destekle çok daha ileriye yürüdük, güzel yerlere geldik. Kabağın da daha iyisini yetiştirir hâle geldik. Coğrafi işaretin alınması bizim için çok büyük bir destek oldu. Bu da yine panayırı düzenleyen Tepebaşı Belediyesi Başkanımızın panayıra olan ilgisiyle “Bizim bir şey yapmamız gerekiyor” düşüncesinden doğdu. Ardından “Coğrafi işareti nasıl alırız?” diye baktık. Sağ olsun Ticaret Borsası Başkanımızın destekleriyle bu süreci tamamladık ve coğrafi işareti aldık. Bu da bizi bir adım daha ileriye taşıdı.” dedi.

Söyleşiler gerçekleşti

Panayırda Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu Başkanı Mehmet Kızılinler moderatörlüğünde, Eskişehir Aşçılar Derneği Başkanı Kemal Kaya, Lokantacılar ve Kasaplar Odası Başkanı Bahar Bilen, Ticaret Borsası Genel Sekreteri Gültekin Güler ve Ekolojik Köy Kızılinler Kadın Kooperatifi Üyesi Sevinç Serhan tarafından “Coğrafi işaretlemenin önemi ve Kızılinler bal kabağı topraktan kabağa, kabaktan tabağa” konulu söyleşi gerçekleştirildi.

“Her şey çok güzel olacak”

Sevinç Serhan, “Ben burada kadının gücünü gördüm, Tepebaşı Belediyesi Kadın Üretici ürün Noktası’nda da kadının gücünü şahit oldum. Panayırlar sayesinde köyümde de gördüm. Her şey çok güzel olacak inanıyorum.” dedi.

Semih Eken, “Ben 35 yaşındayım ve 35 yıllık bir tecrübem var. çekirdekten yetiştim. Bu tecrübeden kaynaklı bu ata sporumuz” diyerek bal kabağının özelliklerini sıraladı.

Konuşmaların ardından Eskişehir Muhacir Dernekleri Federasyonu Halk Oyunları Topluluğu, Kızılinler Halk Dansları ekibi ve Tepebaşı Belediyesi Gençlik Halk Dansları ekibi tarafından gösteri sunulurken bal kabağı üzerine mani atışmaları da gerçekleştirildi. Panayırın sonunda tüm protokol, bal kabağı ve diğer üretilen ürünlerle yapılan yöresel lezzetlerin tadına bakarak, emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

iletişim Adres


Tepebaşı Belediyesi
Hizmet Binası

Hoşnudiye Mah. Şahin Cad. No:84
Tepebaşı / Eskişehir
0 (222) 211 40 00 0 (222) 320 88 88 bilgi@tepebasi.bel.tr

Rakamlarla Tepebaşı

Başa Dön